Recept

Kabbelurer

ca 10 st
2 ägg
1,5 dl mjölk
1 dl socker
4,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver

ca 200 st
40 ägg
3 l mjölk
2 l socker
9 l mjöl
2,5 dl bakpulver

Rör ihop till en jämn smet och stek till små bullar/plättar. Man kan antingen ha sockret i smeten eller bara ha det till att vända kabbelurerna i efter stekningen.
Ett tips är att blanda till det hemma och ta med det ut i tex. en senap/ketchupflaska. Det gör det både lätt att portionera smeten på stekjärnet och enkelt att förbereda och ta med.

 

Skrabbelucker

1 ägg
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 1/4 tsk bakpulver
3/4 dl mjölk

Vispa ägg och socker och blanda i de övriga ingredienserna. Smält lite smör i en stekpanna (över öppen eld eller på spisen) och klicka ut smeten. Vänd när de blivit gyllenbruna. Vänd skrabbeluckerna i socker innan de äts upp. Skrabbeluckerna kan också kallas för krabbelurer.

 

Pinnbröd

5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk socker
1 tsk salt
2 dl vatten

Blanda allt i en bunke eller plastpåse till en deg som inte klibbar. Vira degen tunt runt en pinne eller direkt runt korven. Grädda över glöden tills brödet lätt lossnar från pinnen. Kan ätas med korv eller lite smör och marmelad.

 

FALUKORV SPECIAL

falukorv
lök
potatis
äpple
blandade grönsaker
margarin
kryddor
aluminiumfolie
Skär alla ingredienserna i små tärningar.
Vik en stor bit aluminiumfolie så att det blir dubbelt.
Smörj folien med margarin och placera alla ingredienserna i mitten, krydda.

Gör sedan ett paket och stoppa det i glöden.

Klart efter ca 20 – 30 minuter.

Kolbulle:

100 gr fläsk (i nödfall går bacon bra)
4-5 dl vatten
3 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl (kan ersättas av vetemjöl)
Salta ordentligt efter behag
Lingonsylt

Gör upp en eld och ta fram kolbullestekpannan. Helst en speciell stekpanna med max 15-20 cm diameter med ett långt träskaft. Plåtstekpannor är bättre än gjutjärnspannor men båda går bra. Utmärkta är även små aluminumpannor med teflonbeläggning som kan köpas på bla Överskottsbolaget. Den minsta typen kostar bara runt 20 kr och kan enkelt förses med träskaft.

Fläsket skärs i tärningar och steks ordentligt. Tillsätt gärna lite margarin. Innan stekningen skall man vispa ihop mjölet och vatten till en tunn filmjölksliknande konsistens.

Nu när fläsket är stekt så sprider man ut det i pannan och häller på mjölsmeten. Rör ej utan stek över elden till det hela hårdnat på en sida. Nu gäller det att med en snabb rörelse i luften vända på kolbullen så att andra sidan stekes. Lite fusk tillåts. Efter några minuter till är kolbullen klaroch lika brun på båda sidor. Äts helst på trätallrik smaksatt med lingon. Som dryck är lingondricka utmärkt helst serverat i kåsor. Plastkåsor kan accepteras idag.Vill man ha öl sägs Bishops finger vara bäst. Kolbullar ger en mättnadskänsla som varar betydligt längre än av annan mat varför man inte skall äta för mycket. Kanske räcker därför detta recept till två vanliga moderna människor.

Tiramisu

recept för 8 portioner

En kall italiensk dessert, smaksatt med kaffe, kakao och färskost.. Eller en espresso och grappa.
24 avlånga Savoiardi-kex(Ladyfingers)
3 dl starkt bryggt kaffe, helst espresso
4 ägg
1 dl socker
400 g Mascarpone färskost (kan ersättas av Philadelphia)

3 msk kakao
Välj ut en form eller fat med kanter som rymmer ett lager av 12 kex. Doppa undersidan av hälften av kakorna i kaffet. Lägg dem med kaffesidan ner. Dela upp äggen i vitor och gulor. Vispa gulorna med sockret tills det blir ljust och pösigt. Blanda ner Mascarponeosten. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i ostblandningen. Bred ett täcke av hälfen av blandningen över kexen i formen. Lägg ett till lager med kaffedoppade kex och toppa med ostblandning. Ställ i kylskåpet i minst två timmar. Sikta över kakao innan serveringen. Skär upp och lyft ut bitar försiktigt. Håller sig några dagar i kylen och är godast dagen efter. Kan också frysas. Förslagsvis i avlång form, klädd i plastfolie. Skölj i formen i hett vatten och lyft ur med plasten. Ta bort plast och skiva (med het kniv). Servera direkt som en glassvariant.

Mandelskorpor

Recept till cirka 30 skorpor

150 g hel mandel
2 ägg
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
rivet skal av en citron
1 droppe bittermandelolja
1 krm salt
5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader. Rosta mandeln i ren torr stekpanna och hacka den grovt. Dela äggulor och äggvitor till varsin bunke. Rör ihop äggulor, strösocker, vaniljsocker, citronskal och bittermandelolja. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned i smeten. Vispa äggvitorna med saltet till hårt skum och vänd i den andra smeten. Forma två längder på bakplåtspapper och grädda i 35 minuter. Skär i skorpor efter att längderna svalnat. Rosta dem eventuellt igen på svag värme så blir de extra krispiga. Förvara i lufttät burk.